– با سلام. آیا آقای «کرزی» در دور اول و دوم انتخابات افغانستان بهطور محسوس از کسی حمایت کرده و در مسائل موجود در دور دوم انتخابات دست داشتهاست یا خیر؟
– ایشان در ظاهر موضعی مستقل دارد و نمیخواهد طوری وانمود شود که به نفع یکی از طرفین موضعگیری میکند، ولی بسیاری معتقدند که مواضع آقای کرزی، مواضعی ظاهری است و ایشان در باطن از «اشرف غنی احمدزی» حمایت میکند. دلیل آن نیز این است که در مجموع شرایط برای انتقالآمیز قدرت از گروه قومی پشتون به غیرپشتون مساعد نیست و در یک ارزیابی کلی، نه طالبان و نه قوم پستون زیر بار حکومت «عبدالله عبدالله» که به نوعی منسوب به تاجیکهاست نخواهند رفت. بنابراین آقای حامد کرزی در یک نگاه واقعبینانهتر سعی کرد که خود را بیطرف نشان دهد، اما بهطور همزمان تلاش نمود که طرفی پیروز انتخابات گردد که قومیت پشتون را بپذیرد تا این امید را تقویت کند که فردی که بهعنوان رئیس جمهور انتخاب میشود، از این ظرفیت و توان برخوردار باشد که با طالبان وارد مذاکره شود و طرح مصالحهی ملی را پیش ببرد. حقیقت این است که عبدالله عبدالله این ظرفیت و توانایی را نداشت. وی در دورانی که میان طالبان و دولت ربانی جنگ وجود داشت و شورای «نظار» عامل اصلی آن درگیریها تصور میشد، در کنار «احمد شاه مسعود» بود و بنابراین به عنوان فردی شناخته میشود که به قومیت تاجیک و سایر اقلیتهای قومی نزدیک است تا پشتونها. البته در مورد عبدالله عبدالله میگویند که پدر ایشان پشتون و از اهالی قندهار است ولی به هر حال رشد، زندگی و تمام موضعگیریهای ایشان در دوران جهاد نشان میدهد که وی در طرف شورای نظار بوده است. تیم انتخاباتی عبدالله عبدالله معتقد است که ایشان در دور اول انتخابات رای آورده ولی با تقلب، انتخابات به دور دوم کشانیده شدهاست و در دور دوم نیز مطابق اطلاعاتی که آنها اعلام کرده و در اختیار دارند، عبدالله عبدالله میتوانست پیروز شود، اما 2-1 میلیون رای اضافی در صندوقها به نفع آقای اشرف غنی احمدزی ریخته شده است.
به هر حال مواضع آقای کرزی را باید با توجه به شرایط داخلی، منطقهای و بینالمللی افغانستان مورد ارزیابی قرار دهیم چرا که به نظر بنده شرایط افغانستان برای اینکه انتخاباتش واقعا مردمی باشد و نام رئیس جمهور از صندوق رای بیرون بیاید مساعد نیست و آقای کرزی ضمن پنهان کردن تمایلات خود، در باطن به دنبال انتخاب اشرف غنی احمدزی به عنوان رئیس جمهور بوده است.
– آیندهی سیاسی آقای کرزی را چگونه میبینید؟
– هم عبدالله عبدالله و هم اشرف غنی احمدزی اعلام کردهاند که جایگاه خاصی را برای آقای کرزی در نظر دارند، چرا که با توجه به حکومت 13 سالهی کرزی، ایشان نظرات مشورتی خوبی را میتواند ارائه دهد هر چند که وی در مدت حکومت خود مشکلات زیادی داشته است. اینجانب فکر میکنم که آقای اشرف غنی احمدزی که احتمال میرود که در چند روز آینده بهعنوان رئیس جمهور انتخاب شود جایگاهی را در حد سهم سیاسی برای آقای کرزی در نظر داشته باشد. البته انتظار خود حامد کرزی بالاتر از این صحبتهاست و در نظر دارد که جایگاهی نظیر «ظاهر شاه» که هنگام آمدنش به افغانستان مانند یک رهبر بود، داشته باشد که فوق آن زمینهی مشورتی است که دیگران برای ایشان در نظر دارند. ولی در هر حال اینجانب فکر میکنم که جایگاه سیاسی آقای کرزی در دولت آیندهی افغانستان محترم شمرده خواهد شد و ایشان همچنان در ساختار قدرت نقشی تأثیرگذار خواهند داشت.