کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا بامداد چهارشنبه نشستی با موضوع «شکست شبکه تهدید ایران: گزینههایی برای مقابله با نایبان ایران» برگزار کرد.
«ماتیو مکینیس»، از اعضای ارشد «اندیشکده امریکن اینترپرایز» و «ملیسا دالتون»، عضو ارشد «مرکز برنامه امنیت بینالمللی برای مطالعات راهبری» مهمانان این نشست بودند.
حاضران در این نشست بر ضرورت وضع تحریمهای جدید ضد ایران، مقابله با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و گروههای مورد حمایت آن از جمله گروه حزبالله لبنان تأکید کردند.
«باب کورکر»، رئیس کمیته روابط خارجی سنا در آغاز این نشست ایران را به برهم زدن ثبات در منطقه متهم کرد. وی با استفاده از لفظ «نایبان ایران» برای گروههای مورد حمایت این کشور گفت: «نایبان ایران اکنون تهدیدی مستقیم علیه ما و متحدانمان هستند.»
وی با بیان اینکه دولت فعلی آمریکا نتوانسته با اقدامات ایران در منطقه مقابله کند از دو مهمان برنامه خواست به قانونگذاران آمریکا برای تدوین روشها و راهبردهایی جدید در این راستا کمک کند.
پس از وی بن کاردین، عضو ارشد دموکرات کمیته روابط خارجی به یادآوری این نکته پرداخت که او از توافق هستهای بین ایران و گروه 1+5 حمایت نکرده است. کاردین گفت یکی از دلایل این امر این بود که برجام به موضوع نقش ایران در منطقه نمیپرداخت و آن را حل و فصل نمیکرد.
کاردین علیرغم این تصریح کرد اکنون که این توافق حاصل شده خروج از آن را به صلاح نمیداند، زیرا این امر به اعتبار بینالمللی آمریکا ضربه خواهد زد.
دموکرات ارشد کمیته روابط خارجی سنا با متهم کردن ایران و سپاه پاسدارن انقلاب اسلامی به تنشآفرینی در کشورهای منطقه گفت که مقابله با این موضوع به صورت یکجانبه و بدون همکاری بینالمللی ممکن نخواهد بود.
وی گفت که واشنگتن بایستی اطمینان حاصل کند که تحریمهای وضعشده علیه ایران به بهانه «تروریسم» دارای «اثرات محسوس» هستند.
کاردین، ابراز امیدواری کرد بتواند با همکارانش در هر دو حزب آمریکا برای تدوین قوانین جدیدی که فصل جدیدی از روابط در قبال ایران را پیریزی میکند، همکاری کند.
دموکرات ارشد کمیته روابط خارجی سنا همچنین گفت امیدوار است که دولت آینده آمریکا برجام را اجرا کند و کنگره نیز بر پایبندی ایران به تعهداتش در این توافق نظارت کند و قوانینی را برای بازگرداندن خودکار تحریمها علیه ایران (در صورت نقض برجام) تدوین کند.
کاردین، از تصویب طرح تمدید ده ساله قانون تحریمهای ایران در مجلس سنا استقبال کرد. وی همچنین خواستار وضع تحریمهای جدید علیه ایران به بهانههای غیرهستهای مانند موشکهای بالیستیک و مسائل حقوق بشر شد.
«ماتیو مکینیس»، کارشناس این نشست استماع با تکرار اتهامات قبلاً مطرح شده توسط سناتورهای آمریکایی به بیان راهکارهایی برای رفع آنها پرداخت.
وی گفت: «تا زمانی که جمهوری اسلامی ایران ایالات متحده را تهدید علیه موجودیت خودش ببیند به دنبال بازداری آن از طریق نایبانش، سلاحهای غیرمتعارف و یا هر روش ممکن دیگری خواهد بود.»
وی با اشاره به اینکه گروههای «نایب» ایران ماهیتی «مخفیانه» دارند از وزارت خزانهداری و خارجه آمریکا خواست تلاش بیشتری برای شناسایی این گروهها و فعالیتهای مالی آنها انجام دهد.
«ملیسا دالتون»، دیگر کارشناس حاضر در این نشست هم از دولت فعلی آمریکا به دلیل ناتوانی یا عدم تمایل برای مقابله با افزایش قدرت ایران در منطقه انتقاد کرد.
وی گفت که کنگره بعدی آمریکا و دولت جدید این کشور از فرصت مناسبی برای ترسیم مسیری جدید در قبال ایران برخوردار خواهند بود.
وی گفت: «ایالات متحده بایستی عملیات مستقیم و غیرمستقیم هدفمند خود برای تخریب فعالیتهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، (تخریب) حمایت غیرمستقیم از گروههای نائب و تضعیف فعالیتهای سایبری ایران در منطقه را تقویت کند.»
«دالتون» همچنین پیشنهاد کرد دولت آمریکا اقدام به آموزش و مشورتدهی به نیروهای امنیتی کشورهای شریک در منطقه برای مقابله با ایران و گروههای مورد حمایت آنها بکند.
وی در پیشنهادی دیگر از آمریکا خواست فشارهای مالی و بینالمللی بر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را حفظ کند.
***
• این مطلب، صرفاً جهت اطلاعِ مخاطبان، نخبگان، اساتید، دانشجویان، تصمیمسازان و تصمیمگیران بازنشر یافته و الزاماً منعکسکنندهی مواضع و دیدگاههای اندیشکده راهبردی تبیین نیست.
• منبع: خبرگزاری فارس