تصویب طرح سرنگونی حکومت بلاروس در اندیشکده آمریکایی شورای آتلانتیک

شرکت‌کنندگان در یک نشست مجازی که توسط اندیشکده شورای آتلانتیک، با استفاده از امکان تحریم‌ها و سایر اهرم‌های فشار، طرحی را برای براندازی «الکساندر لوکاشنکو»، رئیس‌جمهور بلاروس ارائه دادند.

شورای آتلانتیک یک اندیشکده آمریکایی است که در زمینه مطالعه چالش‌ها و بحران‌های پیش‌روی آمریکا در قرن بیست‌و‌یکم و همچنین تدوین و طراحی راهبردهای بین‌المللی کاخ‌سفید فعالیت می‌کند.

این اندیشکده بودجه‌ای هنگفت از میلیاردرهای سرشناس مانند «آدرین آرشت»، برخی شرکت‌های جهانی مانند «گلدمن ساکس»، «فیس‌بوک»، «گوگل» و همچنین بنیادهای «راکفلر» و «جی‌پی مورگان چیس» دریافت می‌کند. این‌ها تنها چند نمونه از منابع بودجه گسترده آن‌ها به شمار می‌آید. برخی از قدرتمندترین و بانفوذترین چهره‌های جهان از جمله نماینده‌ای از طرف «سوتلانا تیخانوفسکایا»، مخالف برجسته رئیس‌جمهور بلاروس در این جلسه شرکت کردند.

به نوشته وبگاه رسمی «بریکس»، یکی از اهداف نشست مجازی اندیشکده شورای آتلانتیک با موضوع «بایدن و بلاروس: یک استراتژی برای دولت جدید»، سامان‌دهی کنترل واشنگتن بر جنبش مخالفان بلاروس است. علاوه بر این، آن‌ها امکان تحریم‌ جدیدی را به مسئول ارشد تحریم‌های مینسک پیشنهاد دادند و یک مقام دیگر را برای ارائه کمک به مخالفان منصوب کردند. آن‌ها همچنین بر به‌رسمیت‌شناختن تیخانوفسکایا به‌عنوان رهبر واقعی بلاروس و مشروعیت‌زدایی از لوکاشنکو تأکید کردند.

در ادامه این گزارش آمده است: شورای آتلانتیک پیشنهاد کرد که بودجه کنگره ایالات متحده آمریکا برای «رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی» از ۱۱۷٫۴ میلیون دلار فعلی دوبرابر شود. این اندیشکده همچنین آمریکا را به ارائه مشاوره بیشتر برای رهبران مخالف بلاروس فراخواند. جان هربست، سفیر سابق آمریکا در اوکراین در این جلسه مجازی پیشنهاد داد که رهبران مخالف بلاروس به برخی موضوعات حساس مانند عضویت بلاروس در ناتو و اتحادیه اروپا کمتر بپردازند تا موجب تحریک مسکو نشوند.

آندرس اسلوند، اقتصاددان و یکی از اعضای ارشد بخش اوراسیای شورای آتلانتیک در این جلسه پیشنهاد کرد تحریم‌ها باید بر شرکت‌های وابسته به روسیه در بلاروس اعمال شود. وی خاطرنشان کرد که اگر تحریم‌ها مستقیماً بلاروس را هدف گیرد، مینسک بیش از گذشته به مسکو وابسته خواهد شد. وی همچنین با هدف افزایش فشارهای همه‌جانبه بر بلاروس به دولت بایدن توصیه کرد که صدها مقام این کشور را تحریم کند. اسلوند در ادامه افزود با این اقدام می‌توان کاری کرد تا لوکاشنکو راهی جز برکناری از قدرت نداشته باشد. علاوه بر این‌، شرکت‌کنندگان پیشنهاد کردند آمریکا بودجه مخالفان بلاروس را از ۶۰ میلیون دلار به ۲۰۰ میلیون دلار افزایش دهد. همانطور که اسلوند می‌گوید، این اقدامات کاملاً با هدف تحمیل فشار خارجی علیه بلاروس انجام می‌گیرد.

در ادامه این گزارش آمده است: مأموریت شورای آتلانتیک تشویق کاخ‌سفید به کنترل جنبش مخالفان بلاروس با هدف براندازی لوکاشنکو است. در عین حال، این اتاق فکر ادعا می‌کند که به حاکمیت بلاروس احترام می‌گذارد. اگر دولت بایدن توصیه‌های شورای آتلانتیک را تصویب کند، نه‌تنها باعث ایجاد تنش‌های عظیم و افزایش مناقشات در بلاروس می‌شود، بلکه روابط سرد بین واشنگتن و مسکو را بیش از پیش متشنج می‌کند.

در این گزارش آمده است که شورای آتلانتیک مروج هژمونی غرب و نظم جهانی به رهبری آمریکا است. این اندیشکده در رده هفتم رده‌بندی «اندیشکده‌‌های برتر سال ۲۰۲۰ آمریکا» و دهم در سطح جهان قرار دارد. این شورا علاوه بر بودجه‌ای که از ثروتمندترین افراد و قدرتمندترین شرکت‌های جهان دریافت می‌کند، در ساختارهای مختلف قدرت آمریکا مانند کاخ‌سفید، پنتاگون و ناتو نیز نفوذ زیادی دارد. به همین دلیل، هر زمان ممکن است با توجه به خواست و فشار این اندیشکده‌ها، دولت بایدن با هدف انزوای هر چه بیشتر روسیه در شرق اروپا، فشاری قابل‌توجه علیه بلاروس اعمال کند.

این گزارش می‌افزاید: از آنجا که شورای آتلانتیک در راستای حفظ نظم جهانی به رهبری آمریکا گام برمی‌دارد، روسیه یکی از اهداف اصلی آن به شمار می‌رود؛ چراکه روسیه از تسلط آمریکا بر مناطقی وسیع از قفقاز، آسیای میانه و اروپای شرقی جلوگیری می‌کند. از آنجا که بلاروس تنها کشور متحد روسیه در اروپای شرقی است، برکناری لوکاشنکو از قدرت راهی برای انزوای کامل روسیه در منطقه باز می‌کند.

عمده موضوعات موردتحقیق در شورای آتلانتیک، حول مسائل و بحران‌های بین‌المللی، چالش‌های غرب، ترویج ارزش‌های لیبرالیسم و گسترش اقتصاد آزاد قرار گرفته است. در همین راستا، سیاستمداران برجسته آمریکایی و اروپایی و صاحبان شرکت‌های بزرگ اقتصادی و نظامی در این اتاق فکر جمع می‌شوند و با تحلیل داده‌های موجود از وضعیت جهانی، درباره سیاست‌ها و راهبردهای جدید غرب تصمیم‌گیری می‌کنند. یکی دیگر از وظایف این اندیشکده، آموزش نسل جدیدی از رهبران آمریکایی است که در جهت درک و دانش لازم برای توسعه سیاست‌های مؤثر جهانی کاخ‌سفید تربیت می‌شوند.

رصد چالش‌های پیش‌روی آمریکا و اجماع‌سازی جامعه آتلانتیک با سیاست‌های آمریکا در عرصه بین‌الملل، از جمله رویکردهای اصلی شورای آتلانتیک به شمار می‌آید. در این راستا می‌توان به تهیه پیش‌نویس طرح‌های راهبردی آمریکا در مناطقی چون بالکان، آفریقا، کوبا، ایران و عراق اشاره کرد.

 

  • این مطلب، صرفاً جهت اطلاعِ مخاطبان، نخبگان، اساتید، دانشجویان، تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران بازنشر یافته و الزاماً منعکس‌کننده‌ی مواضع و دیدگاه‌های اندیشکده راهبردی تبیین نیست.

منبع: خبرگزاری فارس

ارسال دیدگاه