چند نکته درباره احتمال نیاز کشور به واردات گاز

براساس اعلام رسانه‌ها، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اخیراً بیان کرده که در صورت عدم اجرا شدن سناریوهای جبرانی، ایران در سال ۱۴۰۴ به واردکننده گاز تبدیل خواهد شد. چند نکته درباره این مسئله قابل توجه است:

 

🔸 براساس آمارهای شرکت ملی گاز، ایران با داشتن ۳۳/۲ تریلیون متر مکعب، ۱۷/۲ درصد از منابع گازی دنیا را در اختیار دارد و از این حیث با فاصله اندکی پس از روسیه در جایگاه دوم است. هم‌اکنون بالغ بر ۹۰۰ میلیون متر مکعب گاز در کشور تولید می‌شود که معادل پنج میلیون بشکه نفت است و ایران توانسته در تولید گاز از میدان پارس جنوبی به سطح برابر با قطر دست یابد.

🔸 با وجود این، ناتوانی در ۱- بهینه‌سازی مصرف، ۲- صادرات پایدار و ۳- توسعه فناوری باعث شده تا ایران نتواند به میزان قابل قبولی از این ظرفیت بسیار غنی بهره‌برداری کند:

1️⃣ میزان مصرف گاز در کشور طی سال‌های اخیر صعودی بوده است. مصرف گاز طبیعی در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال ۱۳۹۸ بالغ بر ۸ درصد رشد داشت. به نظر می‌رسد سیاست گازرسانی به همه نقاط کشور اگرچه دارای مزیت‌های بسیاری بوده اما حداقل در برخی مناطق با میزان جذب بالای انرژی خورشیدی، باید مورد بازنگری قرار می‌گرفت. علاوه بر اینکه پایین بودن نرخ فروش گاز در داخل، اصلاح الگوی مصرف را با دشواری‌های بسیاری مواجه کرده است.

2️⃣ در حوزه صادرات گاز طبیعی، ایران هم‌اکنون به جز ترکیه و عراق، بازار هدفی ندارد. ضمن اینکه برای دریافت مبالغ حاصل از صادرات نیز با مشکلاتی روبه‌روست. این درحالی است که گاز ایران می‌توانست هم‌اکنون منبعی برای اروپا باشد. گاز ایران همچنین سال‌هاست به دلایل گوناگون پشت درهای بسته هند و پاکستان مانده است.

3️⃣ ایران در تولید LNG نیز چندان موفقیتی نداشته است. قطر اما یکی از مهم‌ترین صادرکنندگان این محصول بوده است. پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۲۲ میزان سرمایه‌گذاری جهانی در LNG به ۲۳ میلیارد دلار برسد.

☘️ اندیشکده راهبردی تبیین🌿

@Tabyincenter

ارسال دیدگاه