تعویق مذاکرات ایران و 1+5
معاون اشتون در گفتگوی تلفنی با آقای باقری از عدم آمادگی 1+5 برای برگزاری مذاکرات در ژانویه و درخواست تعویق آن به ماه فوریه خبر داد. همچنین به گزارش شبکه المیادین اتحادیه اروپا و آمریکا ضمن مخالفت با پیشنهاد ایران مبنی بر میزبانی قاهره در مذاکرات 1+5 بر میزبانی ترکیه تاکید کردند.
به نظر می رسد با توجه به اینکه از 18 بهمن ماه یعنی اوایل فوریه قرار است بسته جدیدی از تحریم ها علیه جمهوری اسلامی اعمال شود به تعویق افتادن مذاکرات اقدامی در جهت فشار بیشتر به طرف ایرانی بوسیله تحریم های جدید ارزیابی می شود. از طرف دیگر تعویق مذاکرات فرصتی را نیز برای انسجام هر چه بیشتر تیم جدید اوباما ایجاد خواهد کرد.
از سوی دیگر تیم مذاکره کننده غربی به نوعی به دنبال کنترل فضای مذاکره از طریق میزبانی ترکیه می باشد چراکه رد پیشنهاد میزبانی قاهره و تاکید بر میزبانی ترکیه تداعی کننده این مطلب است که مذاکرات غربی ها در چهارچوب قبلی قرار خواهد گرفت و تغییری در آن رخ نخواهد داد. لازم به ذکر است مخالفت با میزبانی قاهره مانع از گسترش روابط تهران-قاهره در بستر مذاکرات و همچنین پررنگ تر شدن نقش تعریف شده ترکیه در منطقه خواهد شد.
باید گفت طرف غربی با طولانی تر شدن روند مذاکرات، در نهایت به دنبال القای این مطلب در اذهان عمومی می باشد که روند موجود در این مذاکرات بی فایده بوده و هیچ گونه دستاوردی را برای ایران به همراه نداشته است. لذا این امر به تغییر شعارها و مطالبات عمومی و تغییر ساختار جمهوری اسلامی از طریق تاثیر بر انتخابات ریاست جمهوری و تغییر رفتار ایران خواهد انجامید.
در این شرایط مسایلی از قبیل یکپارچگی فضای دیپلماسی کشور و وحدت مواضع جناحهای مختلف در مورد مذاکرات، سرمایه گذاری و استفاده از پتانسیل دهه مبارک فجر برای تقویت شعارهای ملی و استقلال طلبانه، ایجاد راه حل های کوتاه مدت برای بحث های اقتصادی و عدم ایجاد چالش های جدید در این حوزه و همچنین جلوگیری از طرح شعارهای تجدید نظر طلبانه نقش بسزایی در کنترل راهبردهای دشمن در بستر پرونده هسته ای کشور و جلوگیری از تاثیر آن بر انتخابات ریاست جمهوری خواهد داشت.