اندیشکده راهبردی تبیین – تا سال 2013، تعداد ساكنين شهركهاي كرانه باختري (بهاستثنای قدس) 296600 هزار نفر بوده است. از اين تعداد 60% در سن اشتغال – بين 15 و 65 سال – میباشند، كه بيش از 111 هزار نفر از این جمعیت، بهصورت پارهوقت به فعاليت ميپردازند و 7600 نفر نیز غیر شاغل ميباشند (به جدول شماره 1 نگاه کنید)[1].
جدول 1: شاخص نیروی کار در شهرکهای صهیونیستی در سال 2013(هزار شخص)
آمار فوق نشان ميدهد كه نسبت مشاركت – شاغلين / افراد در سن اشتغال- در كرانه باختري به 62/5% رسيده و در مقايسه با افراد شاغل در رژيم صهیونیستی، نسبت بالاتري داشته است؛ زيرا كه در همان سال- 2013- نسبت افراد شاغل در رژیم صهیونیستی 56/6% بوده است.
همچنين نسبت مشاركت زنان در شهركهاي يهودي قابل توجه است، اين مسئله بيشتر به كاهش فعاليت زنان مذهبي در ارتش بستگي دارد. از سويي ديگر، نرخ بيكاري شهركهاي يهودي در مقايسه با نرخ 7/6% رژیم صهیونیستی، 6/8% است. بدين ترتيب نرخ بيكاري در رژیم صهیونیستی 08% با شهركهاي يهودي نشين تفاوت دارد. امَا در خصوص توزيع جغرافيايي افراد شاغل شهركها در بخشهاي مختلف اقتصادی، جدول شماره 1 بيان ميكند كه تنها 2% شاغلین، در بخش كشاورزي فعاليت ميكنند. مهمترین دلیل این امر استفاده شهرك نشینها از كارگران خارجي است.
كارگران شهركها در كرانه باختري و بخشهاي ديگر كه در رژیم صهیونیستی به فعاليت ميپردازند، تنها 1.1% از شاغلين را به خود اختصاص ميدهند. يكي از دلايل كاهش شاغلين بخش كشاورزي به نسبت بخشهاي ديگر، كاهش دستمزد ماهانه حدود 1.511 دلار حقوق اين افراد در مقايسه با دستمزد بخشهای دیگر بهعنوان نمونه 1/800 دلار در بخش آموزش است. امَا در بخشهای مختلف نسبت شاغلين بهصورت ذيل بوده است: 22% در بخش آموزش در مقايسه با نسبت 13% در رژیم صهیونیستی، 9% در بخش مديريت عمومي در مقایسه با 4/7%، 8/8% در صنايع در مقابل 15% و 2/6% در ساخت و ساز در برابر 5/2% در رژیم صهیونیستی است (به جدول شماره 2 توجه کنید)[2].
فلسطينيهاي شاغل در شهركهاي يهودي حقوق بسيار پاييني نسبت به حقوق شاغلین در رژیم صهیونیستی دريافت ميكنند؛ بهعنوان نمونه حقوق روزانه كارگر فلسطینی بخش كشاورزي بين 50 تا 60 شیکل، يعني برابر با یک سوم حداقل حقوق در رژیم صهیونیستی ـ 7/20 شكيل در ساعت ـ است. |
جدول 2: توزیع کارگران شهرکهای یهودی بر اساس فعالیت اقتصادی
نكته قابل توجه در خصوص افراد شاغل شهرکهای يهودي اين است كه افراد، تنها براي اقامت در اين شهركها ـ و نه براي اشتغال ـ به سر ميبرند. بهعنوان نمونه تنها یک چهارم ساكنان قدس شرقي در اين شهر به فعاليت ميپردازند؛ در حالي كه بيش از 50% آنها در داخل خط سبز مشغول به كار هستند. در واقع اگر فلسطينيهاي مقيم قدس شرقي، 201 هزار نفر در منطقه جی 1 را استثنا قرار دهيم، نسبت شهركنشيناني كه در قدس شرقي ساكن و محل کار آنها در داخل خط سبز است، به 100% خواهد رسيد (به جدول شماره 3 نگاه کنید)[3].
جدول 3: توزیع جغرافیایی محل اقامت و کار شهرک نشینان (%)
اما در خصوص شهركهاي كرانه باختري، اگر شهرکهای واقع در استان قدس را استثنا قرار دهیم، حدود یک سوم شاغلين، يعني 37/7% در محل اقامت خود- همان شهركها- و بيش از 62% افراد در خارج از شهركها مشغول به كار هستند. به عبارتي ديگر كمتر از 40000 نفر از شهركنشينان در خارج از شهركهاي كرانه باختري فعاليَت دارند (به جدول شماره 4 نگاه کنید)[4].
جدول 4: محل اشتغال کارگران ساکن در شهرکهای کرانه باختری
بنابراین، كاهش دستمزد در فعاليتهاي اقتصادي سبب گشته تا شهركهاي صهيونيستي، نقش مهمي در تلقي مسكوني بودن شهرکهای مزبور داشته باشند. همچنین از آنجا که نرخ حقوق كارگران شهرکها بهویژه در بخشهای ساختمان و كشاورزي در مقايسه با رژیم صهیونیستی پایینتر است، در نتیجه مزایای اقتصادی گوناگون برای این رژیم به ارمغان میآورد.
در مطالعه جديدي كه چكيده آن در روزنامه صهیونیستی یديعوت احرونوت منتشر شده بود، معلوم گشت که حدود 70 هزار كارگر خارجي از فيليپين، نپال و سريلانكا به خدمتکاری در منازل و مراقبتهای شخصي مشغول به کار هستند. |
بایستی به این مطلب اشاره نمود که نیروی کار فلسطین، از مهمترین عناصر توسعه اقتصادی در کرانه غربی به شمار میرود، زیرا که بخش تولیدی فلسطین بهویژه در زمینه کشاورزی مبتنی بر نیروی کار است؛ این مسئله با توجه به کمبود ابزارهای نوین کشاورزی در کرانه باختری در مقایسه با امکانات شهرکنشینان، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
عليرغم دستور دادگاه عالي رژیم صهیونیستی در سال 2007 در خصوص قانون اشتغال در رژیم صهیونیستی، فلسطينيهاي شاغل در شهركهاي يهودي حقوق بسيار پاييني نسبت به حقوق شاغلین در رژیم صهیونیستی دريافت ميكنند؛ بهعنوان نمونه حقوق روزانه كارگر فلسطینی بخش كشاورزي بين 50 تا 60 شیکل، يعني برابر با یک سوم حداقل حقوق در رژیم صهیونیستی ـ 20/7 شكيل در ساعت ـ است. با اين وجود، جدول شماره 5 تفاوت نسبي حقوق كارگران در فلسطین و شهرکهای صهيونيستي را بيان ميكند. اين جدول نسبت تفاوت دستمزدها در سالهاي گذشته را 50% نشان ميدهد. این امر، منجر به افزایش جذابيَت اشتغال در شهركهاي صهيونيستي میگردد. از سوي ديگر، حقوق پايين كارگران فلسطيني و امكان بهکارگیری آنها در بخشهای غیرقانونی و خارج از قوانين اشتغال رژیم صهیونیستی، از انگيزههاي مهم سرمايهگذاري صهیونیستها در شهرکها و مناطق صنعتي واقع در اراضي كرانه باختري بوده است[5].
جدول 5: متوسط دستمزد روزانه در اراضی فلسطینی و مستعمرات صهیونیستی و % تفاوت آن
در مطالعه جديدي كه چكيده آن در روزنامه صهیونیستی یديعوت احرونوت منتشر شده بود، معلوم گشت که حدود 70 هزار كارگر خارجي از فيليپين، نپال و سريلانكا به خدمتکاری در منازل و مراقبتهای شخصي مشغول به کار هستند. ميانگين حقوق ماهيانه این افراد، 30578 شيكل است؛ اگر چه روزانه 11 ساعت فعاليت دارند اما ميانگين حقوق آنها حتي از حداقل حقوق ماهیانه رژیم صهیونیستی – 4/050 شيكل – پایینتر است. در بخش كشاورزي، متوسط حقوق كارگران تايلندي 4/657 شيکل و در بخش ساخت و ساز، كارگران چيني 7/888 شيکل دريافت ميكنند. اين ميانگين بسيار كمتر از متوسط دستمزدها در رژیم صهیونیستی بوده است (به جدول شماره 6 توجه کنید)[6].
جدول 6: نسبت کارگران خارجی به کارگران صهیونیستی و میانگین حقوق ماهانه آنها
همچنين صدها فلسطيني در منطقه صنعتي بركان واقع در منطقه سلويت مشغول به کار هستند. بدين ترتيب بيش از 30.000 فلسطيني در شهركهاي كرانه باختري بهاستثنای قدس فعاليت داشته و از این لحاظ، تفاوت اندكي با تعداد صهیونیستهاي ساكن و شاغل در شهركها دارد. كارگران فلسطيني شهركهاي يهودي در 5 بخش عمده توزيع شدهاند که اهم آن به شرح زیر است: بيش از یک سوم در بخش صنعتي، 31% در بخش ساخت و ساز و 19% در بخش كشاورزي فعاليت دارند (به جدول شماره 7 نگاه کنید)[7].
سرازیر شدن کارگران فلسطینی به شهرکها به دلیل نرخ بیکاری در کرانه باختری و اردوگاهها و همچنین از سوي ديگر، حقوق پايين كارگران فلسطيني و امكان بهکارگیری آنها در بخشهای غیرقانونی و خارج از قوانين اشتغال رژیم صهیونیستی، از انگيزههاي مهم سرمايهگذاري صهیونیستها در شهرکها و مناطق صنعتي واقع در اراضي كرانه باختري بوده است. |
جدول 7: توزیع کارگران فلسطینی شاغل در شهرکها، برحسب فعالیت اقتصادی
تراکم جمعیت و بیکاری نیز از مشوقهای دیگر ساکنین سرزمینهای اشغالی به اشتغال در شهرکهای صهیونیستی است. در برخی از اردوگاههای فلسطینی مانند شعفاط در محدوده شهر قدس و یا اردوگاه قلندیا در منطقه «ج» تحت اداره کامل رژیم صهیونیستی قرار دارند. همچنین، تعدادی از اردوگاههای منطقه «ب» تحت اداره مشترک فلسطین و رژیم صهیونیستی هستند که عبارتاند از اردوگاههای «عمار»، «جلزون»، «فوار»، «عروب»، «فارعه» و «نورالشمس». دیگر اردوگاههای منطقه «الف» نیز شامل 11 اردوگاه است و تحت اداره تشکیلات خودگردان فلسطینی قرار دارند. ساکنان این اردوگاهها به دلیل سیاستهای رژیم و عدم وجود فرصتهای شغلی در کرانه باختری ناگزیر هستند درآمدهای معیشتی خود را از طریق کار در داخل شهرکهای صهیونیستی تأمین نمایند. اردوگاه-ها از تراکم جمعیتی بالایی برخوردار میباشند. نرخ بیکاری در میان ساکنان کرانه باختری بهویژه اردوگاهها، بالا است؛ بهگونهای که در سه ماهه چهارم سال 2012 نرخ بیکاری در کرانه باختری 15.2% بوده است. همین امر موجب تشدید فقر در میان آنان گردیده و در نتیجه اشتغال در شهرکهای یهودی را ترجیح دهند[8].
بر این اساس، کار در کرانه باختری مبتنی بر نیاز بازار است. با افزایش روزهای کاری، درآمد فلسطینیها نیز افزایش مییابد. امَا در زمینه ارزان بودن دستمزدها، در بهترین وضعیت، آنان نمیتوانند بیش از 120 شیکل درآمد داشته باشند. در بدترین حالت نیز درآمد آنان از 40 شیکل تجاوز نمیکند و در وضعیت عادی دستمزد آنان بیش از 70 شیکل نیست. در خصوص کار در داخل رژیم صهیونیستی نیز باید گفت، کسانی که بتوانند مجوزهای لازم را اخذ نمایند، از دستمزدهای بالایی برخوردار خواهند بود؛ ضمن اینکه کار در داخل شهرکها نیز به همین گونه است. این امر موجب شده تا نیروی کار فلسطینیها جهت کار در داخل شهرکها، انگیزه بالایی داشته باشند. از سوی دیگر، هر چند میانگین دستمزدها موجب افزایش درآمد فلسطینیها میشود، اما همزمان بر اقتصاد فلسطین تأثیر منفی خواهد گذاشت؛ زیرا کمبود نیروی کار در کرانه باختری موجب افزایش دستمزدها گردیده و تولید کنندگان مجبور به پرداخت هزینههای بالایی هستند. در حالیکه کالاها و محصولات نهایی آنان با قیمتهای ارزان به فروش میرسد. ضمن اینکه دستمزدهای بالا در داخل رژیم موجب میگردد تا فلسطینیها، اشتغال در بخش کشاورزی خود در کرانه را کنار بگذارند. این امر، منجر به ویرانی تدریجی زمینهای کشاورزی و مصادره آن توسط شهرکنشینان شده است.
1. شریف، حسین، «قوه العمل و المستوطنات الاسراییلیه»، الجهاز المرکزی للاحصاء الفلسطینی، تاریخ التصفح 14/8/2014، انظر الرابط التالی:
2. نصر، محمد، تعزیز القدره الذاتیه للاقتصاد الاسراییلی، رام الله: معهد الابحاث السیاسیه و الاقتصادیه، 2015، الاوراق المحوریه الثانیه، ص 29.
3. زهد، اشرف، القوی العامله فی المستوطنات الاسراییلیه، بیروت: مرکز دراسات الوحده العربیه، 2015، الطبعه الثانیه، ص 59.
4. عبدالفتاح، ابوشکر، الاوضاعالاجتماعیه و الاقتصادیه لعمال الضفه الغربیه و قطاع غزه، نابلس: مرکز التوثیق و المخططات و النشر، 2015، الجلد الاول، الطبعه الثانیه، ص 82.
5. اکرم، شفیق، «احصاء القوی العامله فی الضفه الغربیه»، الجهاز المرکزی للاحصاء الفلسطینی، تاریخ التصفح 25/3،2014، انظر الرابط التالی:
6. فیاض، علی احمد، مکانه القوی العامله فی الاقتصاد الاسراییلی، ابوظبی: مرکز الامارات للدراسات و البحوث الاستراتیجیه، 2013، ص 66.
7. نبیل، محمود، اقتصاد اسراییل فی اطار الاستراتیجیه العامه، بیروت: موسسه المنار، 2014، الطبعه الثانیه، ص 119.
8. محمود، میعاری، دلیل اسراییل العام: الترکیب السکانی، بیروت: موسسه الدراسات الفلسطینیه، 2013، ص 93.