«جنگ سرد خاورمیانه» عنوانی است که طی چند سال اخیر برای تحلیل کشمکش و منازعه میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی توسط برخی تحلیلگران و ناظران بینالمللی به کار رفتهاست؛ منازعهای که در یکی از مهمترین زیرسیستمهای جهان یعنی منطقهی خاورمیانه- بهویژه منطقهی خلیج فارس- و در قلب جهان اسلام در حال وقوع است. تلاش هوشمندانهای نیز در این زمینه صورت گرفتهاست تا این منازعه جایگزین نبرد اصلی جهان اسلام یعنی نبرد مسلمانان با رژیم صهیونیستی شود که نتیجهی طبیعی آن به حاشیهرفتن مسألهی فلسطین خواهدبود.
در اغلب گزارشهای راهبردی منتشر شده توسط مهمترین اندیشکدههای استراتژیک و اتاقهای فکر غربی پیرامون رابطهی ایران و عربستان، بهصراحت به این موضوع اذعان شدهاست که عمدهترین تنشهای منطقهی غرب آسیا ناشی از یک جنگ نیابتیِ تمام عیار در مناطق تحت نفوذ این دو قدرت منطقهای میباشد و بحرانهایی نظیر جنگ داخلی سوریه و ناآرامیها و اقدامات ضدامنیتی در عراق، لبنان، یمن، بحرین و… بازتابی از منازعه و نبرد سرد ایران و عربستان بهوسیله عوامل نیابتی هستند. البته در این بین برخی ناظران قائل به اعطای نقش مستقل به عربستان سعودی نیستند و معتقدند که این منازعه، همان منازعهی ایران و آمریکاست که عربستان در حال ایفانمودن نقش نایب آمریکا در منطقه میباشد و بنابراین نقش عربستان تبعی است.
اندیشکده راهبردی تبیین، پس از بررسی مجموعهای از مطالعات پیرامون روند نزاع بین ایران و عربستان- از بعد از انقلاب تا کنون- و نیز تبیین وضعیت فعلی این رابطهی ریشهدار، این بار در قالب کتابی با عنوان «منازعهی ایران و عربستان»، اقدام به ارائهی راهکارهایی فعالانه جهت مقابلهی بهینه با این بازیگر شرور منطقهای نموده است. متن کامل این کتاب را میتوانید از لینک مستقیم زیر دریافت نمایید.